Napkollektor

2015-04-30

Bolygónk a Nap körül ellipszis pályát ír le, tengelye körül pedig forgó mozgást végez. Az évszakok és napszakok ezek szerint váltják egymást. A Nap a legnagyobb és legtisztább megújuló energiaforrásunk, amely Magyarország területére évente közel 100 trillió KW energiát sugároz. A folyamatosan felénk áradó napenergia-sugárzás teljesítményét azonban az alábbi tényezők befolyásolják:
– A Nap felületének pillanatnyi hőmérséklete.
– A Föld – Nap távolság.
– A meteorológiai körülmények.
– Az atmoszférikus diffúzió. (Szóródási, visszaverődési, elnyelési jelenségek)
(tovább…)

Környezettudatosság

2015-04-09

Mit tehetünk a ma még „KÉK” bolygónkért és gyermekeink, unokáink élhető jövőjéért?
Az energiafogyasztás mértéktelen növekedése napjainkban egyre fokozódik és a közeljövőben sem várható jelentős változás. A hatalmas léptékű technológiai fejlődés a szélmalomtól a részecskegyorsítóig az emberiség írott történelmét tekintve is villámgyorsan zajlott le.
Mindössze két emberöltő alatt tettük tönkre bolygónk természetes, reproduktív képességét.
(tovább…)

Hőszivattyú

2015-03-31

Legszebb álmaink egyike, egy olyan FÖLD melynek ózonrétege ép, levegője az élővilág egészségére ártalmatlan, vizei tiszták és hatalmas erdők ontják az oxigént.
Az álmok arra várnak, hogy megvalósítsuk őket.
A környezettudatos életmód (szelektív hulladékkezelés, víztakarékos háztartás stb.) mellett, milyen lehetőségeink adódnak a költségtakarékos alternatív fűtéstechnika területén?
A hőszivattyús fűtéssel spórolhatunk jobban vagy a napkollektor takarékosabb?
(tovább…)

Kondenzációs kazán

2015-03-13

Mielőtt döntést hozunk a fűtési rendszerünkkel kapcsolatban, gondoljuk át anyagi helyzetünket, vegyük figyelembe a lakás adottságait és készítsünk kalkulációt. Egy régebbi típusú működőképes gázkazánt tekintve alaphelyzetként látni fogjuk, hogy a komplett külső épületszigetelés és átfogó nyílászárócsere rendkívül költséges. Ez pedig bármennyire ideálisnak és energiatakarékosnak tűnő megoldás, olyan hatalmas anyagi teher, amit csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. A veszélyes következmény, amire nem is számítunk: A hermetikusan zárt tér komoly mértékben növeli a szénmonoxid mérgezés veszélyét, egy hagyományos kazán üzemeltetése mellett.
(tovább…)

Energiatakarékos fűtés

2015-02-25

Sokszor halljuk, hogy alternatív, energiatakarékos fűtési módszerekkel 20-30 százalékkal csökkenthetjük fűtésszámlánkat. Ez a kérdés mindenkit érdekel mivel az energia drága és a rezsiköltségeink magasak.

Az alábbi bejegyzésünkben részletesen kitérünk arra, hogy melyek a reális módszerek arra, hogy tényleg csökkentsük gázszámlánkat. (tovább…)

Miért kell a fűtési rendszereket légteleníteni?

2015-02-09

Amikor fűtési rendszerünk levegős, akkor tulajdonképpen egy légzsák akadályozza meg radiátorunk optimális működését. Ennek egyik egyszerű ellenőrzési módja az, ha megnézzük, radiátorunk ugyanolyan hőmérsékletű-e a tetején, mint az alján. Ha hidegebb, akkor nagy esélyünk van arra, hogy légzsák alakult ki az eszközben, ami akadályozza a víz teljes körforgását és a korrodálódást is elősegíti. (tovább…)

Fűtési rendszerek

2015-01-30

Általában kétféle fűtési rendszerről beszélhetünk, az egyik az egyedi fűtés, a másik a központi fűtés. Az előbbihez tartoznak a kályhák, cserépkályhák, kandallók, gázkonvektorok, falifűtők, és minden villamos energiával működő készülék is. Ilyenkor az energiát a fűtőberendezésben alakítjuk át hőenergiává. A központi fűtés esetében a hőenergia előállítása egy központi kazánban történik, és egy közvetítő segítségével jut el a hőleadó készülékhez. Ide soroljuk a raditáros fűtést, padlófűtést, padlókonvektort és a szegélyfűtést is.
(tovább…)

Milyen a jó fűtésszerelő?

2015-01-20

Mindenkivel előfordult már, hogy ott áll a tél kellős közepén egy kazánnal, amiből zubog a víz, és amikor kiürül belőle, hiába tölti újra, megint csak folyik az egész, már rég eláztattuk az alattunk lakót, és sírva kiáltunk fel, hogy ide nekem egy jó fűtésszerelőt!
(tovább…)