Hőszivattyú

2015-03-31

Legszebb álmaink egyike, egy olyan FÖLD melynek ózonrétege ép, levegője az élővilág egészségére ártalmatlan, vizei tiszták és hatalmas erdők ontják az oxigént.
Az álmok arra várnak, hogy megvalósítsuk őket.
A környezettudatos életmód (szelektív hulladékkezelés, víztakarékos háztartás stb.) mellett, milyen lehetőségeink adódnak a költségtakarékos alternatív fűtéstechnika területén?
A hőszivattyús fűtéssel spórolhatunk jobban vagy a napkollektor takarékosabb?

Hőszivattyúval inkább fűthetünk, hűthetünk, és másodsorban készíthetünk meleg vizet.
Napkollektorral főleg használati meleg vizet állíthatunk elő és jelentősen rásegít a fűtésre.

Mi az a hőszivattyú?

A hőszivattyú a talajvízben illetve a levegőben rejlő energiát teszi hozzáférhetővé számunkra. A gáz halmazállapotú, alacsony forráspontú hűtőközeg elvonja a párolgáshoz szükséges hőt a vízből vagy levegőből és folyadék halmazállapotból gőz halmazállapotúvá változik.
A hőforrásként szolgáló víz vagy levegő ekkor lehűl. A hűtőközeget kompresszor sűríti és továbbítja. A nyomás miatt emelkedik a hűtőközeg hőmérséklete. Ezt a megemelkedett hőt adja át a fűtési rendszernek, majd egy fojtószelepen keresztül jut vissza a körfolyamatba.

A hőszivattyú előnyei:

Főként az új építésű, hűtést is igénylő, jól szigetelt épületek jöhetnek számításba.
A felületfűtés és hűtés, azaz falfűtés-hűtés, mennyezetfűtés-hűtés esetén a legjobb választás. Nem bocsájt ki mérgező, káros anyagot. A korszerű készülékek zajszintje alacsony. Használatával az ingatlan valódi és presztízs értéke is megnő.

A hőszivattyú hátrányai:

Meglévő, 40°C feletti meleg vízzel működő radiátoros fűtési rendszert nem szerencsés hőszivattyúval üzemeltetni, mert nem lesz olcsóbb a fűtésre fordított költség, mint földgázzal. Az épület csúcsigényeinek legfeljebb 5-25 %-át képes fedezni, a további szükséges teljesítményt gáz vagy egyéb kazánnal kell előállítani.
A hőszivattyú, működése során jelentős mennyiségű villamos energiát használ. Számításaink szerint a mai gázárakkal kalkulálva egy jó minőségű kondenzációs gázkazánhoz viszonyítva energiaköltsége kétszeres.
Beruházásunk a magas kivitelezési költségek miatt csak hosszútávon, várhatóan 15-20 éven belül térül meg.

 

Tudjon meg többet az energiatakarékos fűtésről és a kondenzációs kazánokról.
Fűtés légtelenítésről itt olvashat.
Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.