Napkollektor

2015-04-30

Bolygónk a Nap körül ellipszis pályát ír le, tengelye körül pedig forgó mozgást végez. Az évszakok és napszakok ezek szerint váltják egymást. A Nap a legnagyobb és legtisztább megújuló energiaforrásunk, amely Magyarország területére évente közel 100 trillió KW energiát sugároz. A folyamatosan felénk áradó napenergia-sugárzás teljesítményét azonban az alábbi tényezők befolyásolják:
– A Nap felületének pillanatnyi hőmérséklete.
– A Föld – Nap távolság.
– A meteorológiai körülmények.
– Az atmoszférikus diffúzió. (Szóródási, visszaverődési, elnyelési jelenségek)

A Nap sugárzásának erőssége télen és nyáron átlagosan 1000 W/négyzetméter. Az ebből hasznosítható energia mennyisége viszont változó; a kollektort érő sugárzás teljesítményét a beesési szög, a sugárzási intenzitás és az időtartam nagymértékben befolyásolják. Épp ezért főként a déli tájolású tetőfelületekre szerelt kollektoroknál számíthatunk optimális hatékonyságra.

A napkollektor a napenergiát hőenergiává átalakító, többnyire síkfelületű, vagy vákuumcsövekből álló eszköz. Használati meleg-víz előállítására ez a leggazdaságosabb technológia. A hordozó közeg, mely közvetlenül a kollektortól érkezik, egy hőcserélő közbeiktatásával melegíti fel a szolár melegvíztárolót. Egy ilyen rendszer az éves melegvíz-igény akár 60%-át is fedezni tudja.
Nagyobb beépített kollektor-felületek révén a fűtéshez használt víz előmelegítését, átmeneti időszakokban a padlófűtést és az alacsony hőmérsékletű fűtőtestek ellátását, nyáron úszómedence vizének felmelegítését is képes megoldani.

A napkollektor előnyei:

A napkollektor elsődleges előnye, hogy a napenergia nem kerül pénzbe. Általa minden egyes napsütéses óra hasznossá válik számunkra. A korszerű napkollektoros rendszerek ára megjelenésük óta folyamatosan csökken. Telepítésük jelentős, de egyszeri befektetéssel realizálható: csupán az időszakos karbantartás és a szivattyú minimális áramfogyasztása jelent kiadást.
A környezettudatosság fejlődésével egyre értékesebbé válik számunkra a napenergia.
Környezetvédelmi szempontból a legideálisabb, káros anyagot nem juttat a légtérbe és teljesen zajtalanul működik. A napenergia használata egyúttal a környezetet is óvja. Ezzel a technológiával családonként, évente 1-1,5 tonnával kevesebb lehet a káros CO2 kibocsátás. Egyedülállóan hatékony megoldás az üvegházhatás csökkentése érdekében.
Napkollektor beépítését követően az ingatlan valós és presztízs értéke is növekszik.

A beruházás során milyen költségeink lesznek?

  1. A kollektorok ára. (méret, korszerűség, típus, teljesítmény és darabszám függő)
  2. A kiegészítő berendezések, alkatrészek, a tervezés, kivitelezés, beüzemelés ára.

Mit nem kell megvásárolni?

  1. Nincs szükség kéményre.
  2. Nincs szükség gáztervre.

Egy átlagos családi ház energia szükségletének 60-70%-a fűtési költségként jelentkezik. Alaposan meg kell tehát gondolni, milyen megoldást részesít előnyben – mekkora kockázatot vállalhat a család a korszerű berendezések, illetve a komplex fűtési rendszerek kiválasztásakor.

Javasoljuk, hogy mielőtt döntés születik, képzett szakembertől kérjen tanácsot, tájékoztatást és segítségével szerezzen be ajánlatokat az eredményes mérlegeléshez.

 

Tudjon meg többet az energiatakarékos fűtésről és a kondenzációs kazánokról.

Fűtés légtelenítésről itt olvashat.
Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.