Energiatakarékos fűtés

2015-02-25

Sokszor halljuk, hogy alternatív, energiatakarékos fűtési módszerekkel 20-30 százalékkal csökkenthetjük fűtésszámlánkat. Ez a kérdés mindenkit érdekel mivel az energia drága és a rezsiköltségeink magasak.

Az alábbi bejegyzésünkben részletesen kitérünk arra, hogy melyek a reális módszerek arra, hogy tényleg csökkentsük gázszámlánkat.

A következő energiatakarékos fűtési megoldások léteznek:

  1. Lakásszigetelés
  2. Ablakcsere
  3. Passzívház
  4. Cserépkályha
  5. Kazáncsere

Árérték arányban a legközkedveltebb megoldás a kondenzációs kazán, amit érdemes megfelelő szakemberrel kiválasztatni. Ez a lehetőség jóval olcsóbban kivitelezhető mint egy nyílászáró csere vagy egy lakás szigetelés. Egy régi típusú kazán esetében egy lakásszigetelés vagy egy nyílászáró csere nagymértékben növeli a szénmonoxid mérgezés veszélyét. Az új készülékek ezzel szemben nem csak energiafogyasztás szempontjából hoznak kedvező változást, hanem mivel helyiséglevegő független üzemben működnek, működési elvükből adódóan a szén-monoxid mérgezés veszélyét is kizárják. A kondenzációs kazánokkal kapcsolatban ezen kívül is fontos tudni az alábbiakat a működés elvéről:

A hagyományos gázkészülék hatásfoka legjobb esetben is 91 – 94%; a kondenzációs kazán ezzel szemben akár 108-109% hatásfokkal működik. Azért jóval magasabb az értéke mert a hagyományos gázkészülék esetében a füst és a vízgőz (égéstermék) haszontalanul távozik a kéményen át, míg a kondenzációs kazán a távozó vízgőz hőjét is hasznosítani tudja. A kondenzációs készülékek úgy vannak kialakítva, hogy az égéstermékben lévő vízgőz a lehető legnagyobb mértékben lecsapódjon, így a párolgáshő nem távozik a kéményen keresztül, hanem a kondenzációs készülékben hasznos hőként jelentkezik.

 

Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.

Tudjon meg többet a fűtési rendszerekről. Fűtés légtelenítéssel kapcsolatos információkért kattintson ide: Fűtés légtelenítés.