Fűtési rendszerek

2015-01-30

Általában kétféle fűtési rendszerről beszélhetünk, az egyik az egyedi fűtés, a másik a központi fűtés. Az előbbihez tartoznak a kályhák, cserépkályhák, kandallók, gázkonvektorok, falifűtők, és minden villamos energiával működő készülék is. Ilyenkor az energiát a fűtőberendezésben alakítjuk át hőenergiává. A központi fűtés esetében a hőenergia előállítása egy központi kazánban történik, és egy közvetítő segítségével jut el a hőleadó készülékhez. Ide soroljuk a raditáros fűtést, padlófűtést, padlókonvektort és a szegélyfűtést is.

Milyen fűtési rendszert válasszunk?

A megfelelő fűtési rendszer kiválasztásának alapvető feltétele az, hogy tisztában legyünk a méretekkel. Akkora kazánt válasszunk, ami képes ellátni az adott területet, de semmiképpen se méretezzük túl, mert annak nemcsak a pénztárcánk, de a bolygónk is kárát látja.

Igyekezzünk olyan berendezést találni, amelyhez a gyártó biztosítani tud szabályozót is, és a legelőnyösebb, ha ezen rendszerek a külső hőmérséklethez alkalmazkodva alakítják ki a fűtés állását.

Itt az ideje, hogy lakásunkat tényleg saját kényelmünkhöz igazítsuk, és a megfelelő hőmérsékletet könnyen kialakíthatjuk akár szobánként is, csak annyit kell tennünk, hogy minden helyiségben a radiátorokra termosztatikus szelepeket szereltetünk fel. Így a napsütötte nappaliban kedvünk szerint szabályozhatjuk a hőmérsékletet, míg a kamrában nyugodtan le is tekerhetjük a fűtést akár teljesen.

Hogyan lesz biztonságos a fűtési rendszerünk?

Kötelező szereltetni a fűtési berendezésbe nyomásmérőt, ennek megléte elengedhetetlen a biztonságos fűtési rendszerek kiépítéséhez. A légtelenítésről és a légtelenítő szelepekről a légtelenítés címszó alatt olvashat.

Nem árt szereltetni szűrőt vagy iszapfogót a fűtési rendszerünkbe, ezek alkalmasak a szennyeződések felfogására, a szennyeződés kiszűrésére is.

A megbízható biztonsági rendszerek a hőtermelő- és a fűtési rendszereket biztosítják. Egy nyitott fűtési rendszer esetén a vegyestágulású kazánhoz nyitott tágulási tartályt építünk be, amely a víz hőmérsékletének ingadozása miatti térfogatváltozást teszi lehetővé. A zárt fűtési rendszerekben a víz térfogatváltozását a zárt tágulási tartályban elhelyezett membrán teszi lehetővé. A biztonsági szelepek védik fűtési rendszereinket a szabályozott áramlás, a légtelenítés és a megfelelő nyomás fenntartása érdekében.

Energiatakarékos fűtés

A legfontosabb, hogy először felmérjük, milyen fűtésre van szükségünk a rendelkezésünkre álló tulajdon esetében. Családi házaknál gyakran javasolják már a kondenzációs kazánt, amit érdemes megfelelő szakemberrel kiválasztatni. A már fent említett termosztatikus radiátorszelepek is nagyot tudnak csökkenteni a fűtési költségeken, hiszen miért kellene minden helységben ugyanolyan hőmérsékletet fenntartani?

Emellett fontos még a jó hőszigetelés, a kazán minősége, a normál belső hőmérséklet, a helyes méretezés és a jó szabályzás.

Új irányvonalként pedig gondoljunk földünk biztonságára is! Az energiatakarékosság nemcsak egyéni érdekünk, ami a fűtési rendszer kiválasztásában szintén lehet irányadó. Elsősorban a napenergia és a geotermikus energia felhasználásával állnak rendelkezésünkre alternatív fűtési technikák, a napkollektoros és a hőszivattyús rendszerek által.

 

Fűtés légtelenítésről itt olvashat.
Tudjon meg többet az energiatakarékos fűtésről és a kondenzációs kazánokról.
Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.