Miért kell a fűtési rendszereket légteleníteni?

2015-02-09

Amikor fűtési rendszerünk levegős, akkor tulajdonképpen egy légzsák akadályozza meg radiátorunk optimális működését. Ennek egyik egyszerű ellenőrzési módja az, ha megnézzük, radiátorunk ugyanolyan hőmérsékletű-e a tetején, mint az alján. Ha hidegebb, akkor nagy esélyünk van arra, hogy légzsák alakult ki az eszközben, ami akadályozza a víz teljes körforgását és a korrodálódást is elősegíti.
A radiátorok légtelenítése nem bonyolult feladat, a kazán kikapcsolása és a keringető szivattyú elzárása után a radiátorokon található légtelenítő szelepet egy (barkácsboltban kapható) szelepkulccsal forgassuk addig, amíg a víz el nem kezd távozni a résen. A fűtés légtelenítés alatt mindig legyen nálunk egy kis edény, amellyel felfogjuk a kifolyó vizet, és egy rongy, amellyel felitatjuk a szelepből távozó folyadékot. Addig kell nyitva tartanunk a szelepet, amíg sziszegő hangot hallunk, amint ez megszűnik, zárjuk el szorosan a radiátort.

Egy másik tipikus probléma lehet a tágulási tartályok helytelen nyomásbeállítása, vagy ritkábban elöregedése. A tágulási tartályok alapvetően két feladatot látnak el, szabályozzák a rendszer felfűtése során táguló víz felvételének mennyiségét, illetve tartalék vizet biztosítanak a fűtési rendszer számára. Fontos, hogy megfelelő legyen a nyomás nagysága, és ezt nemcsak üzembehelyezésnél, hanem a rendszer karbantartása során is érdemes ellenőrizni. Ezt szintén fűtés légtelenítéssel, a fűtési rendszer kiürítésével lehet elérni.

 

Tudjon meg többet az energiatakarékos fűtésről és a kondenzációs kazánokról.
Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.