Kondenzációs kazán

2015-03-13

Mielőtt döntést hozunk a fűtési rendszerünkkel kapcsolatban, gondoljuk át anyagi helyzetünket, vegyük figyelembe a lakás adottságait és készítsünk kalkulációt. Egy régebbi típusú működőképes gázkazánt tekintve alaphelyzetként látni fogjuk, hogy a komplett külső épületszigetelés és átfogó nyílászárócsere rendkívül költséges. Ez pedig bármennyire ideálisnak és energiatakarékosnak tűnő megoldás, olyan hatalmas anyagi teher, amit csak nagyon kevesen engedhetnek meg maguknak. A veszélyes következmény, amire nem is számítunk: A hermetikusan zárt tér komoly mértékben növeli a szénmonoxid mérgezés veszélyét, egy hagyományos kazán üzemeltetése mellett.

Tehát akkor kazáncsere, de milyenre?
Nyílt, zárt, kondenzációs kazán?
Egyáltalán, mi az a kondenzációs technológia és valóban kevesebbet fogyaszt?


A nyílt égésterű gázkazán:

Az égéshez nélkülözhetetlen oxigént közvetlenül a lakótér levegőjéből veszi el. Abból a légtérből melyet egyébként a készülék által melegítünk. A füstgáz a kéményen keresztül távozik, de mivel az égéstér nyílt, a visszaáramlás útja nincs elzárva. Ezek a kazánok gazdaságtalanok, kártékonyak a környezetre és többségük a szénmonoxid mérgezés szempontjából is veszélyes. Magyarországon egyelőre még ez a korszerűtlen készüléktípus a legelterjedtebb.


A zárt égésterű hagyományos gázkazán:

Ez a berendezés első látásra abban különbözik a nyílt égésterű kazántól, hogy egy kiépített kürtőn keresztül a külső térből kapja az égéshez szükséges levegőt, a lakótér levegőjét nem használja. A zárt rendszernek köszönhetően a szénmonoxid mérgezés veszélye itt minimális.

A nyílt és zárt égésterű hagyományos kazánokra egyaránt igaz, hogy a magas hőmérsékletű égéstermék, magyarul füstgáz (széndioxid és vízgőz) haszontalanul és kártékony módon távozik a kéményen keresztül.

A gazdaságos, korszerű és környezetbarát fűtéstechnika újabb mérföldkövét az 1978-ban Hollandiában kifejlesztett kondenzációs gázkazán jelentette.
Ezt a berendezést a zárt égésterű hagyományos kazánok alapjaitól indulva a mérnöki találékonyság és a legmodernebb technológia segítségével hozták létre.
A legmagasabb követelményeknek is minden tekintetben megfelelő, kitűnő minőségű és hosszú élettartamú kondenzációs kazáncsalád igazi előrelépés. A kondenzációs technika lényege, hogy a forró füstgázban jelenlevő vízgőzt lecsapatja és a halmazállapot változás során felszabaduló rejtett hőt is fűtésre használja. A maradék lehűlt égéstermék a külső térbe jutva sokkal kevésbé kártékony, mint az eddig ismert elődök esetében.
A kondenzációs gázkazánok saját külsőlevegő ellátással rendelkeznek, az égéshez nem használják a lakótér levegőjét. Az égéstermékek nem kerülhetnek vissza a lakás légterébe.
Mint a zárt égésterű kazánok esetében a fejlett vezérlés lehetővé teszi a fagyás, vízhiány, túlnyomás és a levegőellátás zavarai elleni védelmet. A készülékek biztonsági szempontból is a legmagasabb színvonalat képviselik. A prémium kategóriás készülékek esetében a kezelőfelületük egyszerű, könnyen átlátható és felhasználóbarát. A digitális kijelzőre tekintve információkat kaphatunk készülékünk aktuális üzemállapotáról. A szoba-termosztátok széles kínálatából választhatunk igényeink és készülékünk felszereltsége szerint. A kazánok zajszintje olyan alacsony, hogy a lakótérben elhelyezve sem fogják zavarni mindennapi életünket.
A modern kondenzációs készülék nem csak az energiafogyasztás szempontjából jelent előrelépést. A beruházás költsége jóval alacsonyabb lesz, meg sem közelíti a nyílászárók cseréjéhez és a lakás szigeteléséhez szükséges anyagi fedezet mértékét.


Lássunk most egy összehasonlító adatot:

A 2013. évben Nyugat Európában eladott gázkazánok 100 százaléka kondenzációs kazán volt. Ugyanekkor Magyarországon ez az arány még csak 20 százalék. Természetesen itthon is tapasztalható fokozatos fejlődés, növekvő érdeklődés a korszerű, környezetbarát fűtés iránt.
Még az egészen pici 28 – 30 négyzetméteres lakásokról sem feledkeztek meg a gyártók és tervezők. Ebben a kategóriában is választhatunk illeszkedő teljesítményű kondenzációs készüléket. A Világ legkisebb kazánja, mindössze 26 kilogramm, teljesítménye azonban, szemben az előbbiekkel, vetekszik az átlagos méretű és teljesítményű készülékekkel.


Amennyiben a kondenzációs kazánt választjuk, melyek legyenek a szempontjaink:

  1. A szerviz ellátottság
  2. A garanciális feltételek
  3. A tervező és a szerelő véleménye (A kiválasztáshoz képzett szakember segítsége kell.)
  4. A származási hely

A megvásárolt készülék telepítése nem bonyolult, de a garanciális feltételek miatt és saját érdekükben bízzuk ezt jól képzett gázszerelőre. Egyúttal szereltessünk fel termosztatikus radiátorszelepeket. Az ár megfizethető a haszon pedig jelentékeny. A lakás helyiségeinek ideális hőmérsékletét ezekkel tudjuk szabályozni és a gázszámlából is faraghatunk általuk.
Az ár érték arányt tekintve a legkedvezőbb, leggyorsabb és leggazdaságosabb megoldás számunkra a kondenzációs kazán. Gázszámla csökkentés szempontjából is az első helyen áll.

Hatásfok: A legmagasabb!
Megtakarítás: Kiemelkedő! (A gázszámla akár 30 százalékkal csökkenhet)
Biztonság: A legmagasabb! A szénmonoxid veszély a zárt égéstér miatt kizárható.


Végül vessünk egy pillantást a közeli jövő lehetőségeire:

Természetesen az alternatív fűtési technológiákra, a geotermikus és napenergiára épülő hőszivattyús illetve napkollektoros rendszerekre gondolunk első sorban.
Nem meglepő, hogy már a mai napon, itthon is rendelkezésre állnak olyan komplex fűtési rendszerek, melyek lehetővé teszik külső (tetőre szerelt) szolár egység integrálását a lakáson belül működő kondenzációs kazánnal.

 

Bővebben az Energiatakarékos fűtésről.
Fűtési rendszerek légtelenítésével kapcsolatos információkért kattintson ide: Fűtés légtelenítés.
Fűtésszerelés, Fűtésszerelő adatbázis.