Kötelező a gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálata

2013.07.23.

Decemberig minden régi háznál meg kell vizsgáltatni a gázkészülékeket egy 2012-es kormányrendelet alapján. Százezer forintba is kerülhet, ha elöregedett a gázcső, vagy nincs szellőző az ablakba vágva, és amíg a tulajdonos nem javítja ki a hibát, gáz nélkül marad. A minisztérium szerint a biztonság miatt szükséges a felülvizsgálat, azt azonban még nem tudják, hogyan büntetik azt, aki nem csináltatja meg.

A gázkészülékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát 2012 óta rendelet írja elő. E szerint a felhasználóknak kötelező ötévente gázszerelőt hívniuk, és megvizsgáltatniuk a készüléküket. A biztonságos üzemben tartást korábban is előírták, újdonság viszont, hogy az üzembe helyezés időpontjától függően a rendelet meghatározza azt, hogy meddig kell kötelezően elvégezni az első vizsgálatot.

Az 1981. január 1-je előtt vagy ismeretlen időpontban üzembe helyezett készülékek vagy csatlakozóvezetékek esetében ez a határidő 2013 vége, vagyis mindazoknak, akiknek nincsen papírjuk arról, hogy a készülékük az elfogadott szabvány szerint működik, év végéig be kell vizsgáltatniuk. A 2013 év végi határidő leginkább a régebbi, téglaépítésű társasházakat és a panellakásokat érinti. Az 1981 után üzembe helyezett készülékekre későbbi határidők vonatkoznak.

A felülvizsgálatot csak külön engedéllyel rendelkező gázszerelők végezhetik el, a vizsgálat eredménye pedig okozhat meglepetéseket. Ugyanis ha veszélyesnek találják a készüléket, vagy nem megfelelőnek a szellőzést, azonnal lekapcsoltathatják a gázt a szolgáltatóval, az újbóli visszakapcsolás pedig akár több százezer forintba is kerülhet.

(forrás: http://www.origo.hu/itthon/20130708-a-gazkeszulek-kotelezo-felulvizsgalata-szazezer-forintos-kiadassal-is-jarhat.html)