Munkavédelem magasban végzett munka esetén

2014.07.24.

Minden munkaterületen nagyon fontos a munkavédelem. A kémény javítás és építés során kiemelten kell figyelni a magasban történő munka során leesésre, zuhanásra.  A 14/2004. (IV. 19.) FMM rendelet értelmében leesés elleni védőeszközt kell használni minden olyan állandóra kiépített munkahelyen, amely 2 méter feletti magasságban van. Változó munkahelyen a védelem már 1 méter felett is szükséges. A fenti értékek mélységi szintkülönbségekre is alkalmazandóak, és a védőeszközök használata víz feletti munkák során is kötelező. A szükséges eszközöket – deréköveket, test hevederzeteket, köteleket – éves felülvizsgálat kikötése mellett 5-6 évig lehet felhasználni, amely éves felülvizsgálatokat a gyártó utasításainak megfelelően kötelező elvégezni. Az időszakos vizsgálatok  között is, ha bármilyen hiba történik az eszközökkel, azokat a szerviz lapon rögzíteni kell.

A zuhanás gátló rendszerek elemei és használata:

  • Kötelek: tulajdonságait szigorú szabványok írják elő, vásárlásakor erről tanúsítványt kell kapni.  Munkavégzésre csak speciálisan körszövött poliamid vagy vele azonos minőségű anyagból készített kötél használható. Nyúlásuk alapján három fajta létezik:dinamikus, statikus, félstatikus kötelek ( mindegyiket más  esetekben kell használni a munka során). Munkavégzéshez minimum 10mm átmérőjű kötelet kell használni.
  • Zuhanás gátló hevederek és övek: Biztosítási pontok kiépítésénél kell használni. A zuhanás gátló heveredek terhelhetőségéről szintén tanúsítványt kell kapni. Figyelni kell a munka közben arra , hogy a hevederek ne csavarodjanak, törjenek meg.
  • Karabinerek – csatlakozók: karabiner az egyik oldalon rugós nyelvvel záródó fémötvözetből készült gyűrű amely gyorsan bontható kapcsolatot biztosít a többi eszköz között. Teherbírásáról itt is tanúsítványt kell kapnunk, munka végzés során ezt vegyük figyelembe.
  • Testhevederzetek: ezzel válik lehetővé a  munkavégzés során a mozgás, amennyiben össze van kapcsolva kötéllel a dolgozó. A testheveder rögzíti munkást zuhanás közben, vagy zuhanás után a munkavégző testét. A heveder hosszát mindig a saját testméretünknek megfelelően kell beállítani.
  • Energiaelnyelő eszközök: két fajtája van, az egyszer használatos és a többször használatos. Energiaelnyelő eszközt minden esetben használni kell, mert a zuhanás bármikor megtörténhet. Ha a dolgozó egy statikus ponthoz rögzíti magát akkor szükséges használni energiaelnyelő eszközt. Ezek az eszközök csak nagyobb terhelés hatására aktivizálódnak, így  kevésbé terhelődik vagy sérül a gerincoszlop