Kéményépítés és a hozzá tartozó vizsga és nyilatkozat, ÉMI által szervezett tanfolyam

2014.01.22.

Kéményépítés során számos szabályt kell figyelembe venni, amely szabályok folyamatosan változnak is. Jelenleg csak a megfelelő vizsgával és nyilatkozat kiállítási joggal rendelkező szakember építhet kéményt. Mi is kell ehhez?

2013. augusztus 31-e után nagy változáson mentek keresztül az OKJ-s szakmai képzések. Ezen változások után az építőipari  szakképesítések egy rész-szakképesítéseként lehet a szakmát megtanulni. A kéményépítési jogosultságot adó OKJ-s rész-szakképesítés megnevezése „Tüzelőberendezés égéstermék elvezető készítő”, és 30% elméleti, valamint  70% gyakorlati oktatásból áll. A képzést a jövőben az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft végzi.

2014. második negyedévében indítja az első ilyen típusú tanfolyamot   az  ÉMI , ahol egyben a  tanúsítványt is kiadják  sikeres vizsga esetén. Milyen tanúsítványt kap az a szakember aki az ÉMI tanfolyamát elvégzi?

A tanúsítvány a sikeres vizsga letétele után a szakembereket arra fogja feljogosítani, hogy kéményt építsenek és kémény kivitelezői nyilatkozatot tegyenek. Ezt a nyilatkozatot minden  kéménnyel ellátott épület esetén  ki kell állítani.

A következőket tartalmazza:

Ki az a vállalkozó, vagy cég esetén mely munkavállaló  jogosult arra, hogy a kémény építés után a kémény kivitelezői nyilatkozatot kiállítsa, aláírja .  E tanúsítványban az is pontosan szerepel, hogy mely típusú kémények építése esetén jogosult  a vállalkozó, vagy cég a kivitelezői nyilatkozat kiállítására.  A tanúsítványok regisztrációs számmal rendelkeznek és megadott idő intervallum alatt alkalmazhatóak.

Amennyiben a kivitelező bármiben eltér a jogszabályban leírtaktól,  a tanúsítvány érvényessége visszavonható. A lejárat után viszont ismét meg kell erősíteni a vizsgát, mert a technológiák és a jogszabályok folyamatosan változnak.

Az ÉMI által szervezett tanfolyamon a következő technológiákat lehet elsajátítani:

–       szilikát anyagú égéstermék-elvezető berendezés építése,

–       szerelt fém- és műanyag égéstermék-elvezető berendezés építés, bélelés,

–       Furán Flex technológiával végzett égéstermék-elvezető berendezés szerelés. Ezen technológia bemutatása esetén szükséges a gyártó által szervezett tanfolyam sikeres elvégzését is bizonyítani.