Az Ökodesign vízkezelési vonatkozásai

2015.05.07.

Az Ökodesign európai uniós direktíva radikális változásokat hoz a fűtéstechnika területén: 2015. szeptember 26. után csak olyan fűtésre és melegvíz-termelésre használt készülékek hozhatók forgalomba, amelyek megfelelnek a szigorúan előírt energiahatékonysági szinteknek. A következő lépésben a nitrogénoxid kibocsátás határértékeire vonatkozó szabályozás lép majd életbe 2018. szeptember 26-án.

A rendeletek, az energiafelhasználási szokások moderálásával, a klímaváltozás tempóját igyekeznek lelassítani. A rendeletről bővebben olvashat az alábbi linken: ECODESIGN 2015

A témával kapcsolatban 2015. április 22-én, a vízkezelési adalékanyagokat gyártó angol Sentinel Performance Solutions Ltd. különleges találkozón látta vendégül a hazai épületgépészeti, fűtéstechnikai szakma képviselőit. A helyszín kiválasztása és a rendezvény témája is arra utalt, hogy a vízzel kapcsolatos problémák megoldásaira kaphatunk választ a cég műszaki igazgatójától, Graham Hancocktól.

Az egész-napos találkozó során három témakörben hangzott el műszaki előadás. Megismerhettük, hogy milyen hatást gyakorol majd a fűtési rendszerek vízoldali problémájára az Ökodesign direktíva közelgő szeptemberi bevezetése – milyen elvárásoknak kell megfelelnie a víz minőségének ahhoz, hogy egy modern kondenzációs kazán, probléma mentesen, hosszú távon üzemelhessen a vevő legnagyobb megelégedésére. Egyúttal arra vonatkozóan is útmutatást kaptunk, hogy miként befolyásolják az új technológiák a fűtési rendszer egészét, a radiátoroktól kezdve a szivattyúkon át egészen a kazán tűzteréig. Végezetül megismerhettük a Sentinel tematikus megoldásait, melyeket a gyártó három fő területre fókuszálva (Tisztítás, Karbantartás, Védelem) kínál a szakma képviselőinek.