„AZ OTTHON MELEGE” energiahatékonysági program

2015.04.09.

Az 5-60 lakásos társasházak pályázati lehetőségének kezdete 2015. április 30.

Egy-egy lakásra a támogatás összege 350 és 650 ezer forint körül várható.
A cél, az érintett ingatlanok energiahatékonyságának javulása, legalább két kategóriával.


A pályázati felhívás útmutatója elérhető a kormányzati portálon. Támogatási kérelmet társasházak vagy lakásszövetkezetek adhatnak be.
A pályázat keretében a minimum 5, de legfeljebb 60 lakásos, 1946. után épült, 2006. december 31-ig kiadott építési engedéllyel rendelkező, távfűtéses, házközponti fűtéses vagy lakásonkénti egyedi fűtéses lakóépületek tulajdonosi közösségei igényelhetnek támogatást.
A pályázatokat kizárólag elektronikus úton, a pályázati portálon lehet benyújtani. A folyósítás várhatóan két ütemben történik majd.
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 2015. évének fejlesztési kerete:
Épületenergetikai fejlesztések – 6 milliárd forint
Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással kombinálva – 6 milliárd forint
Helyi hő és villamos energia igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal – 6 milliárd forint
A kiírásra kerülő Környezet és Energia Operatív Program pályázatok fő célja a megújuló energia felhasználás és hatékony energiafelhasználás növelése.
A KEOP pályázatokban 94 milliárd forint pályázható forrás lesz elérhető.
A következő területek kapnak prioritást:
“A megújuló energiaforrás felhasználás növelése”
“A Hatékony energiafelhasználás”

 

  • – Ebből 4 milliárd forint a táv-hő szektor energetikai korszerűsítésére kerül felhasználásra, megújuló energiával kombinálva.
  • – Épületenergetikai és közvilágítás korszerűsítésre az önkormányzatok, az egyházak és a non-profit szektor 23 milliárd forintot, a vállalkozások 7 milliárd forintot használhatnak fel.
  • – Ezen kívül, energetikai korszerűsítésre 20 milliárd forint lesz elkülönítve a központi költségvetési szervek részére.

2015. augusztusától jelenhetnek meg, a vissza nem térítendő támogatások mellett a hitel formájában nyújtott visszatérítendő támogatások.
Szeretnénk, ha hozzászólnának, elmondanák véleményüket az „Otthon Melege programmal” kapcsolatban. Önök szerint mennyire lehet hasznos például a társasházak számára ez a pályázat? Tapasztalataik szerint milyen buktatókra, problémákra lehet és kell számítani?