Balesetveszélyesek a rossz kémények

2013.10.31.

Az országban 4,5-5 millió kémény található, ebből több mint félmillió javításra szorul – mondta a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke kedden sajtótájékoztatón, Budapesten. Az elmúlt fűtési szezonban több mint hatszáz olyan kárhoz riasztották a katasztrófavédelmet, amely a fűtéssel volt kapcsolatos, idén eddig már tizenketten haltak meg szén-monoxid-mérgezésben – közölte Leikauf Tibor.

A szakember olyan veszélyekre is felhívta a figyelmet, mint hogy a nyáron fokozott légzárásúra cserélt ablak miatt nem kap elég levegőt a nyílt égésterű gázkészülék, illetve a beállított fatüzelésű kandalló képes visszafordítani a kéményben a gázkészülék égéstermékét. A nyílt égésterű vízmelegítők, kazánok levegő-utánpótlását akadályozzák még a konyhai szagelszívók, illetve a fürdőszobákba szerelt elszívók is.

Jelenleg a lakások közel 80 százaléka gázfűtéses, de a földgáz drágulásával egyre többen térnek át fatüzelésre. A vizes, illetve nem kellő méretre aprított fa lefojtja a tüzet, amitől a kéményben lerakódik a kátrány. Ez kéménytüzet is okozhat, az elmúlt fűtési szezonban közel ötszáz esetben volt erre példa – mondta a szakmai szervezet elnöke, aki az újraindított vegyes tüzelésű kazánok veszélyeire is felhívta a figyelmet: csak a kémény ellenőrzése után szabad begyújtani azokban.

Az olaj- és vegyes tüzelésű berendezéseket kiszolgáló kéményeket évente kétszer, a gáztüzelésűeket pedig egyszer kötelesek ellenőrizni a kéményseprők. Keddtől – új feladatként – a szén-monoxid-riasztókat is ellenőrizniük kell azokon a helyeken, ahol felszerelésük kötelező.

 

Forrás: http://www.vgfszaklap.hu/aktualis-hirek/balesetveszelyesek-a-rossz-kemenyek