CPR rendelet és a teljesítmény nyilatkozatok

2014.05.05.

275/2013(VII.16) kormány rendeletben – az Európai Unió által előírt változásokon túl – vezették be a teljesítmény nyilatkozat fogalmát . A teljesítmény nyilatkozat elválaszthatatlan részét képezi az  építési termékek építményekbe történő tervezésének, vagyis a tervdokumentációnak.  A teljesítmény nyilatkozattal szemben egyértelmű elvárások vannak több tekintetben is:

A tervező az építési termékek tervezése során ( vagyis a tervdokumentációban) pontosan meghatározza, hogy mely terméket kell beépíteni az építménybe. Ha erre nincsen lehetőség akkor a beépítendő termékkel kapcsolatos elvárt műszaki teljesítményt határozza meg.

Néhány hasznos információ a teljesítmény nyilatkozattal kapcsolatban:

Az Európai Unió az építési termékeket 35 termékkörben sorolta, amelyek az építési termékek jellegére vonatkozóan az Európai Unió alapvető követelménye alapján kerültek meghatározásra. Az egyes termékek teljesítmény nyilatkozatai a meghatározott 35 termékkörbe kerülnek besorolásra a CPR rendelet alapján. A rendelet fő  elvárásai a következők: mechanikai szilárdság és állékonyság, tűzbiztonság, higiénia és egészség és környezetvédelem, biztonságos használat és akadálymentesség, zajvédelem, energiatakarékosság és hő védelem, természeti erőforrások fenntartható használata.

35 termékkör ahova a termékek besorolásra kerülnek a teljesítmény nyilatkozattal kapcsolatos elvárások itt részletesen elolvashatók.

Az építési termék fogalma is most került meghatározásra: ,bármely olyan termék vagy készlet, amely előállításának és forgalomba hozatalának célja  az építménybe állandó jelleggel való beépítés. Ezen termékek teljesítménye befolyásolja az építmények alapvető követelmények tekintetében nyújtott teljesítményét.

Az adott termék teljesítmény nyilatkozatát minden esetben a termék gyártója állítja ki, az adott országban működő képviselet erre nem jogosult. A dokumentum egyértelműen meghatározza az adott építési termék teljesítményét a műszaki előírásoknak megfelelően, és adott alkalmazási területre vonatkozóan hitelesen igazolja is.

Teljesítmény nyilatkozat a tervezés és a beépíthetőség feltétele. CE jelzéssel ellátott termék esetében azonban a CE jelzés kiváltja ezt. Harmonizált szabvánnyal rendelkező építési termék esetében az adott termék rendelkezik európai műszaki engedéllyel ( ETA)  vagy európai műszaki értékeléssel rendelkezik ( új ETA). Az ilyen termékek jogosultak a CE  használatára. Ilyen esetben nincs szükség teljesítmény nyilatkozatra.

Az adott termék nem rendelkezik harmonizált szabvánnyal, ezen termékek nem használhatják a CE jelet. Ezeknek a termékeknek az esetében kötelező teljesítmény nyilatkozat kiállítása. A szállítói megfelelőségi nyilatkozat nem váltja ki a teljesítménynyilatkozatot.