Fűtéskorszerűsítés

2013.12.04.

A fűtéskorszerűsítést rendszeresen támogatják pályázatok, mind a lakossági, mind az ipari felhasználói oldalról, amelyek adta lehetőségekkel érdemes élni, de hasznos tudni, hogy ha ez nem is sikerül, viszonylag kis összegű saját befektetéssel is jelentős eredményeket lehet elérni. Míg kétségkívül hasznos energiafelhasználási szempontból a pályázatok által propagált nyílászárók cseréje, vagy a ház külső szigetelése, ezek forrásigénye hatalmas. Ezzel szemben pusztán egy kazáncsere is látványos eredményt hozhat, töredéknyi beruházással. (Mindez nem jelenti azt, hogy ha a lehetőségek engedik, ne szigeteljünk vagy cseréljünk ablakot). Az összehasonlítást nagyszerűen szemlélteti az alábbi táblázat, amelynek adataival jól lehet érvelni fűtéskorszerűsítést tervező ügyfelek felé is:

 

Energia-
megtakarítás
típusa
Energia-
megtakarítási
lehetőség %
Energia-
megtakarítási
átlag %
Beruházási
költség mFt
Beruházási
költség átlag
mFt
Pótlólagos
külső fal
szigetelés

15-20

17,5

1-2

1,5

Nyílászáró
csere
hőszigeteltre

10-15

12,5

1-2

1,5

Gázkazán
csere,
hagyományos
helyett
kondenzációs
kazán

15-30

22,5

0,35-0,7

0,5

Energia árak és kiépítési költség figyelembe vételével leggazdaságosabb a kondenzációs gázkazán használata. Kedvező energiafogyasztású és környezetbarát működésű; s bár áruk valamivel magasabb, mint hagyományos elven működő társaiké, a többletberuházás az energiamegtakarításból hamar megtérül..

Energia megtakarításuk a hagyományos korszerű kazánokhoz viszonyítva éves szinten legalább 20%, a régebbi kazánokhoz, illetve konvektorokhoz viszonyítva közel 30%.

Forrás: http://www.kazan.hu/hasznos-informaciok/energiatakarekossag/energiatakarekossag-kornyezettudatossag/