Időjáráskövető fűtésszabályozás

2014.03.03.

A fűtési költség csökkentésének egyik fontos módja az időjáráskövető kazánszabályozás. Egy adott épület fűtési energia szükségletét az épület fizikai paraméterei, az elvárt fűtési hőmérséklet és az aktuális külső hőmérséklet befolyásolják.

A régebbi fűtésrendszerekben a fűtőkazánt a szobatermosztáttal szabályozzuk. A szobatermosztát és az időjáráskövető szabályozás között az az alapvető különbség, hogy a termosztát a belső hőmérsékletet érzékeli és így csak közvetett úton jut az épületbe a külső időjárás megváltozása.

Ha a szobatermosztát időben később érzékeli a külső levegő hőmérsékletének csökkenését, akkor később is reagál rá, és ennek megfelelően vezérli a gázkazánt. Az időközben hűlő falak a lakásban tartózkodók hőérzetét csökkentik és ők magasabbra állítják a termosztát hőfokát, így többet fogyaszt a kazán is. A külső hőmérséklet emelkedésekor a kazán még mindig fűt (a szobában még hideg van), de már elegendő lenne kisebb teljesítménnyel is működnie. Az első esetben először hidegebb a lakás, majd később túlfűtés alakul ki.

Az időjáráskövető szabályozóknak az a működési elve, hogy mindig olyan hőmérsékletű vizet juttassunk a fűtőtestekbe, amivel még biztosítani tudjuk a helyiség elvárt hőmérsékletét. Ez a vízhőmérséklet állandóan változik. Ha kint hidegebb van, akkor a fűtővíz magasabb hőmérsékletű. Időjáráskövető szabályozás alkalmazásánál a gázkazán a kért előremenő hőmérsékletet a teljesítmény változtatásával éri el – nem a készüléket kapcsolja ki – csak a teljesítményt (és a gázfogyasztást) csökkenti.

A beavatkozás több helyen történhet. A legegyszerűbb esetben (zónaszabályozás) a szabályozó elektronika egy keverőszelep segítségével állítja be a kívánt előremenő hőmérsékletet: ennek természetesen előfeltétele, hogy a primer oldalon a megfelelő hőmérsékletű víz rendelkezésre álljon. A legtöbb esetben a szabályozó a kazán szabályozását is ellátja; egyes készülékeknél olyan módon, hogy a hőfogyasztást és a hőtermelést egyensúlyba hozza, optimalizálja. Ezt a megoldást többnyire a kazánokba beintegrált szabályozók használják. A fűtés indítását-leállítását azonban a szobatermosztát végzi. A szivattyú szakaszosan üzemel, a szobatermosztát kapcsolásainak függvényében. A helyiségek hőmérsékletét a szobatermosztáton beállított érték határozza meg.

futes_04A teljes időjáráskövető szabályozásnál nincs is szobatermosztát, csak a szabályzóhoz tartozó szobai hőmérséklet-érzékelő, vagy ennek a bővített változata a szobai távvezérlő. A kazán működtetését a szabályzó végzi, de a kazán a fűtési hőmérsékletnél magasabb hőmérsékletű vizet állít elő. A fűtési víz hőmérséklet változtatását egy motoros keverőszelepen keresztül állítja be a szabályzó. A szivattyú folyamatosan üzemel, és olyan hőmérsékletű vizet szállít, hogy a helyiségben a kívánt hőmérséklet legyen.

Az időjáráskövető szabályozás előnyei

Az időjáráskövető szabályozás lényege, hogy mindig olyan hőmérsékletű vizet engedjen a fűtési rendszerbe, ami még éppen elég az épület fűtésére. Ebből adódóan mindig optimálisan alacsony a füstgáz hőmérséklet, és ezzel jelentős gáz mennyiség takarítható meg.

Kondenzációs kazánok esetén ez a hatás még jobban érvényesül, mivel ezeknél a készülékeknél annál jobb a hatásfok, minél alacsonyabb hőmérsékleten működnek, ami a kondenzációt így még jobban elősegíti.A kondenzációs készülékek felépítésükből adódóan részterhelésen és alacsony fűtési hőmérsékleten magasabb hatásfokkal üzemelnek.A fűtési rendszer oldaláról vizsgálva tehát azért is előnyös az időjáráskövető szabályozás, mert részterhelésen nagyobb hatásfokkal működik a készülék

Forrás: http://ezermester.hu/cikk-5389/Idojaraskoveto_futesszabalyozas