Új törvénytervezet – középpontban a kéményellenőrzés

2015.02.05.

2015 novemberétől a katasztrófavédelem (OKF – Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság) venné át a kéményseprési közszolgáltatást az önkormányzatoktól, egy a kormány honlapján megjelent törvénytervezet alapján.

A tervezet indoklása szerint a jelenlegi ellátás bizonytalansággal, ezáltal életveszélyes helyzeteket okozásával járhat. Így a katasztrófavédelem (és újabb híreink szerint akár megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező, betanított közmunkások) ellenőrzési jogkörébe kerülnének át a magánszemélyek tulajdonában lévő ingatlanok, illetve a cégjegyzékbe be nem jegyzett egyéb ingatlanok, ami ezen kívül esik, az marad a kéményseprő-ipari szolgáltatónál.

A kéményellenőrzés és tisztítás a törvénytervezet szerint ingyenessé válhat. Bizonyos helyszíneken kötelező lesz a szén-monoxid-érzékelők ellenőrzése, ilyenek például a közösségi épületek, az új építésű épületekben a belső tér levegőjét használó, nyitott égésterű tüzelőberendezések helyiségei. A készülékek karbantartásáért az ingatlan használója felel (azt, hogy milyen időközönként, a gyártó határozza meg), de ennek ötévenkénti ellenőrzését szintén a katasztrófavédelem végzi el.

A Belügyminisztérium törvénytervezetét január 29-ig lehetett véleményezni!

Osszák meg velünk véleményüket a Facebook-on.


Hogyan változott a kéményellenőrzés?

A kéményseprő mindig előre meghirdetett időpontban érkezik, és ha hibát talál, ki is tisztítja a lakás kéményeit, illetve az égéstermék-elvezető berendezéseket, emellett gáztüzeléses kazánok esetében az égéstermék maradéktalan eltávozását is ellenőrzi.

A kazánokon műszeres méréseket végeznek, amelyek végén a kazán matricát kap, ez igazolja a vizsgálat megtörténtét. A jogszabályok szerint, akinek 1981 előtti vagy ismeretlen időpontban beszerelt a gázkészüléke, annak felülvizsgálatot kellett kérnie a gázszolgáltatójától. Ez utóbbi a felülvizsgálatot 2015. szeptember 30-áig végzi el. Mindenki másnál a 10 évente kötelező gázmérőcserével együtt végzi el a szolgáltató a készülékek ingyenes felülvizsgálatát is. A vizsgálaton, amely a kazán mellett a gáztűzhelyt és a lakásban futó gázvezetékeket is érinti, jegyzőkönyv készül, ennek egy példányát az ingatlantulajdonos köteles megőrizni, és egyik példányát a
gázszolgáltatónak elküldeni. Az ellenőrzés során kapható matricák színkódjai a következők: zöld (rendben találták a készüléket), sárga (karbantartást kell végezni a készüléken), piros (a készülék veszélyes állapotban van).

Hiba esetén a felülvizsgálatot végző gázszerelő köteles a veszélyhelyzetet kiváltó okot megszüntetni, és arról mind az ingatlan tulajdonosát, mint a földgázelosztói engedélyest vagy a vezetékes PB-gáz szolgáltatót a jegyzőkönyv megküldése mellett haladéktalanul tájékoztatni.

Osszák meg velünk tapasztalataikat a Facebook-on, milyen állapotú kazánokkal találkoztak munkájuk során?