Újkeletű félreértések az égéstermék-elvezető rendszerek beépíthetőségével kapcsolatban

2015.03.06.

Az elmúlt időszakban sajnos számos olyan téves információ látott napvilágot melyek félreértésekre adhatnak okot az égéstermék-elvezető rendszerek beépíthetőségével kapcsolatban. Az esetleges jogszabályi változások életbe lépése és szakmai konzultációk lezárása előtti mindennemű konkrét nyilatkozattétel átgondolatlannak és felelőtlennek tartunk.

flueA félretájékoztatás oka, hogy folyamatban van a kéményseprő-ipari törvény és az MBSZ módosítása. Jelenleg még nem látható, hogy melyik jogszabály milyen módon változik. Elképzelhető, hogy a jelenlegi szabályozáshoz képest bizonyos részterületeken megengedőbb előírások lépnek hatályba.

Üzletileg etikátlan, szakmailag elfogadhatatlan, hogy egyes gázkészülék-gyártók már jó előre láttatni akarják a számukra kedvező irányú változásokat és erről tényszerűen tájékoztatják kivitelezőket és végfelhasználókat.

 

A jelenleg hatályos kéményseprő-ipari jogszabályok értelmében minden égéstermék-elvezető rendszerre (függetlenül attól, hogy az a készülékkel együtt tanúsított vagy univerzálisan alkalmazható típus) ugyanaz az eljárásrend vonatkozik. A kéményseprő-ipari ellenőrzés kötelezettsége minden égéstermék-elvezető rendszerre egyaránt vonatkozik.

A „C6-os” égéstermék-elvezetési módozattal rendelkező gázkészülékek minden CE jelzettel ellátott nem gyári égéstermék-elvezető rendszerrel szabadon összeépíthetők.

 

A kéménykivitelező szakemberek, gáz-fűtésszerelő szakemberek szabad döntési jogának  csorbítása és      a burkolt árukapcsolás bevezetése elfogadhatatlan, ezért kívánjuk ezúton is a figyelmet felhívni a jelenleg érvényben lévő jogszabályokra.